Śniadanie jogina powinno być lekkie, pożywne i z sezonowych składników. Kasza jaglana świetnie się do tego sprawdzi, ponieważ nie zawiera glutenu. Komosa ryżowa natomiast jest źródłem pełnowartościowego białka.
Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa,
Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem.
Im zdrowiej zaczniesz się odżywiać tym bardziej zmniejszy się Twoja ochota na rzeczy słodkie i niezdrowe.
Obserwuj swoje ciało, wsłuchaj się w jego potrzeby i dbaj o nie. Pamiętaj, że będzie ono z Tobą do końca Twojego życia. Kochaj je więc i doceniaj. Im lepiej jesz, tym lepiej wyglądasz. Im lepiej wyglądasz, tym lepiej się czujesz. Im lepiej się czujesz… tym lepiej żyjesz!
Sprawdź, jaką masz doshę według ajurwedy, żeby lepiej zrozumieć swoje ciało.
W garnku doprowadź wodę do wrzenia. Wsyp komosę, dodaj szczyptę soli morskiej. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie odstaw, rozpulchnij widelcem i zostaw do ostudzenia, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Jak już komosa ryżowa ostygnie dodaj do niej posiekane drobno orzechy, wcisnąć limonkę i osłodzić wszystko łyżką miodu lub syropem z agawy. Wkrój dowolny owoc sezonowy, dodaj łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego i wszystko dokładnie wymieszaj.
PortalYogi to jedna z największych platform wymiany wiedzy, doświadczeń i inspiracji na temat jogi w Polsce. Powstała, aby pomóc Ci praktykować jogę bezpiecznie i efektywnie w domowym zaciszu. Samo Internetowe Studio PortalYogi, to efekt współpracy z czołowymi polskimi instruktorami jogi, którzy uczą jogi online.
Artykuły, które mogą Ci się spodobać.
Dołącz do naszej jogowej społeczności. Otrzymasz od nas zniżkę na pierwszy miesiąc do Studia, darmowe materiały pomocne w praktyce jogi, cotygodniową inspirację oraz ekskluzywny dostęp do jogowych wydarzeń oraz promocji.